Monday, January 2, 2012

INAI LUKIS

Assalamualaikum w.b.t


Selamat petang semua. Tetiba rasa cam nak kongsi ngan korang pasal inai lukis. Inai lukis?? Pe hukumnya?? Ramai yang cakap hukumnya HARAM...sebab menyerupai tatoo. Tapi ramai pengantin-pengantin perempuan sekarang ni still pakai inai lukis masa majlis. Hmm.. Lelaki pakai inai, pun HARAM sebab inai ialah perhiasan wanita. Benda ni still blur, last-last saya terjumpa la satu laman web yang boleh dipercayai sumber nya, tentang hukum inai bercorak..

HUKUM PEMAKAIAN INAI BERCORAK MENGIKUT SYARAK


Sumber 


Konklusi : 

1. Pemakaian inai corak di tangan dan kaki diHARUSkan bagi wanita selagi mana tidak menimbulkan fitnah, inai tidak menyerupai corak binatang, dewa, ajaran atau apa jua yang bertentangan dengan syarak *ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan dibenarkan*. [terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja]

2. Pemakaian inai bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali hanya pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.


-sharing is caring-


Wallahua'lam...



5 comments:

Ndea said...

Ooo... aritu aku tgk video ceramah ustaz azahar kate laki pakai inai haram. doh guane..

eLyA said...

btw...aku pon de dengar gak ustaz azhar ckap laki pkai inai haram.

Bintuhambali said...

tidak harus x same dgn haram? mne ad hukum x harus?
*show me rigth from wrong* =.=' - insan kerdil baru nak blaja..... :D

Bintuhambali said...

lagi 1, UAI die ikot Imam Syafie'... so, pendapat die mmg bole kite gune pakai.... pendapat lain, i mean Imam lain, kite jarang gune, kecuali dlm certain2 masalah..:D

eLyA said...

x harus tuh haram la.. tapi ade pengecualian kat situ...