Monday, September 24, 2012

FUTURE CAR?!!

Assalamualaikum w.b.t

Tetiba terfikir pasal future. Kereta apa yang jadi pilihan nanti ye? Hahaha.. Duk usha-usha, akhir nya ni lah pilihannya. Memang nak kereta kecik je. Sebab ni 2nd car *bukan 2nd hand keyh!!*, guna untuk pi kerja dan gerak dalam town je. 1st car, ofkos lah kereta En.Hubby, boleh bawak jauh.. Hehehe~

Calon-calon my future car...jeng..jeng..jeng...!!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


FORD FIESTA 1.6

or

PERODUA MYVI 1.5

or
 
 SUZUKI SWIFT 1.5


p/s : Hati macam berat ke swift..hehehe


Wallahua'lam

KARI IKAN MERAH

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nye menu lunch, simple je..kari ikan merah. Resepi ni belajar ngan mak mertua. Ekceli seumur hidup saya *sebelum kawen*, saya tak pernah masak kari. Tapi sejak kawen ni, selalu gak la masak kari. Haiilllaaaa~ dah kawen ngan orang asal penang ni, kalau tak tahu masak kari, haruuuuuuuu~!! Hahaha..

KARI IKAN MERAH


Saja nak kongsi resepi, mungkin berbeza cara korang masak. Yang ni style saya masak yang telah di ajar oleh mak mertua saya. Jom kita layan........!!!

Bahan-bahan (2 orang makan):


Seperti dalam gambar laa!!

Ikan merah - 2 slices
Rempah kari ikan - 1 bungkus *penang mariiii..haha*
Bawang merah - 2 ulas (di mayang)
Bawang putih - 1 ulas (di mayang)
Halba campur - 1 sudu kecil
Asam jawa - 1 sudu besar
Santan - 1/2 kotak kecik
Bendi
Garam

Cara-cara :
1) Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan halba campur sehingga layu/kekuningan.
2) Campur air ke dalam rempah kari, kemudian masukkan ke dalam periuk. Kacau dan biarkan untuk beberapa minit sehingga mendidih dan kari agak pekat sikit.
3) Gaulkan asam jawa dalam semangkuk kecik air *lepas tu buang la biji-biji asam jawa, amek air asam jawa je*, tuang air asam jawa dalam periuk. Biarkan sampai mendidih.
4) Masukkan ikan merah, santan dan garam. Biarkan mendidih, kemudian masukkan bendi.
5) Sedia untuk di hidangkan.





Senangkan masak kari ni?? Haahhahaha.. sesape yang nak mencuba resepi ni, selamat mencuba ye!! ^^ Daaaa~




Wallahua'lam

PERSEDIAN KETIKA KETIADAAN ISTERI DI RUMAH..

Assalamualaikum w.b.t

Fuhlamak!! Tajuk entry ntah pape la..hahaha...gimik je lebih. Ekceli esok saya dah start induksi kat Hotel Crystal Crown, kL selama 4 hari. So 4 hari tinggal En.Hubby kat rumah.. Huhuhu..sedey!! T__T

Ni list apa yang kena buat untuk hari ni :
1. Basuh baju
2. Kemas rumah
3. Iron kemeja kerja En.Hubby (untuk 4 hari)
4. Kemas dapur

dan

5. Kemas barang-barang untuk esok!!

K, bye

Wallahua'lam

Sunday, September 23, 2012

OWH...CAMERON!!

Assalamualaikum w.b.t

Hai readers semua!! *haha..macam lah ada* Saya baru je balik bercuti dari Cameron Highland dengan En.Hubby terchenta dan keluarga mertua. Ekceli, ni last minute nye plan. Tetiba je rase nak gi jalan-jalan sana. Kebetulan En.Hubby off kerja hari sabtu, tapi hari ni (Ahad) kerja petang. Kami bermalam satu hari kat sana..

Lebih kurang pukul 12.15 tengah hari semalam, kami keluar dari rumah. Isi minyak motor dulu *ye..kami merempit ke sana..hahaha*, pastu tetiba tertinggal barang, terpaksa kena patah balik...huwaaa~ Dalam pukul 1 baru lah masuk highway. Kami dari Temerloh, keluarga mertua pulak dari kL. So, jumpa kat Cameron. Nak ke Cameron, kami tak lalu Tapah, tapi kami ikot jalan Raub sampai ke Sg.Koyan dan terus ke Cameron. Lebih kurang 2 jam setengah kami sampai kat Tanah Rata, Cameron Highland.

Terus check in Apartment *ape ntah nama apartment tuh..hailaaa*, lepas tuh keluar makan steamboat. Lapar giler wokeeyyyhhh mase tu!! Dah la tak breakfast. Hoho.. Petang lepak-lepak kat rumah. Lepas Magrib keluar balik, makaaaaannn!! *hahahhaha...asik makan je*. Malam semalam kami makan Western Food. Kedai tu tepi Hotel De La Ferns *kalau tak silap nama dia la*. Saya makan chicken chop sos blackpepper *tapi depa bagi salah sos..depa bagi sos mushroom..nasib baik sedap..hahha*. Sedap la gak makanan dia. Hehe..

Lepas makan, konon nya nak jalan-jalan kat pasar malam kat Brinchang tu. Tapi memandangkan ramai sangat orang, terbantut lah niat kami ke sana. Tambah lagi adik ipar excited nak balik, nak tengok bola. So, kami pun balik lah... Sampai je rumah, tak tahu nak buat apa. Kononnya nak join tengok bola sekali, tapi tahu-tahu je lah..bila perut dah kenyang, mula lah mata dah berat. Pukul 10 lebih, masuk bilik, tido!! Hahaha~

Pagi keesokannya (Pagi tadi lah), breakfast kat kedai makan Zainab Sam. Lepas tu balik rumah, rehat jap, pastu terus kemas-kemas nak check out. Sebelum balik Temerloh, sempat singgah pasar. Hehe~ Lebih kurang pukul 11.15 pagi, kami bertolak dari Cameron. Sekarang dah selamat sampai rumah.. Alhamdulillah~ ^^

Pe yang kami beli kat sane? Hahaha... 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
ni lah dia~
 
1) Purse Kulit. (Handmade)
 
Beli kat Tanah Rata. Kedai kecik je, letaknye betul-betul bertentangan dengan kedai makan Zainab Sam. 
En.Hubby suka tengok barang-barang kulit kat sana. 
Ekceli saya dah ada purse, cuma nya, purse tu besar sikit...susah nak bawa masa kerja nanti. 
So saya beli yang kecik sikit, muat-muat je masuk poket. 
Puas hati dengan kualiti dia, En.Hubby kata tahan lama. 
Dulu *beberapa tahun yang lepas kot*, En.Hubby pun beli purse dia kat sini gak. Masih lagi guna dan elok sampai sekarang. 
Mahal sikit takpe, asal berbaloi guna. ^^

2) Jagung
 
Ni kami beli kat pasar. Murah je. RM10 = 13 biji. 
Isi dia cantik, elok dan sedap *En.Hubby, adik ipar & ayah mertua yang rasa jagung tu..depa kata sedap...tu yang beli tuh* 
Half bagi kat jiran. Kami berdua tak mampu nak habiskan 13 biji jagung uh... *berak jagung nanti...ewwwwwww*

3) Strawberry
 
Yang ni kami tak beli, mak mertua yang kasi. Hehe.. Rasa dia?? 
Hahaha...no komen!! >o<






Ok lah...saje je nak merapu kat sini. K bye




p/s : Gambar kami takde. Kami bukannya 'fotogenik'/'fotogediks'..hahahhahaha~


Wallahua'lam

KOREAN DRAMA

Assalamualaikum w.b.t

Cuti hampir 3 bulan ni, tak tahu nak buat apa. Kebanyakkan masa habis lepak-lepak kat rumah je. Yang jadi peneman saya 'TV' je la. Pagi petang siang malam, asyik duk ngadap tv. Channel pilihan ofkoslah channel 393 (ONE HD). Semua cerita-cerita korea. Ada 2 cerita yang saya suka follow...hehe

1) BRIDE OF THE SUN

SINOPSIS :
A drama based on the the story of former Dong Ah Constructions Chairman and former KBS announcer Jang Eun Young. A woman gets married to a man who is old enough to be her grandfather when her lover leaves and her family struggle to make a living.

2) THE GREAT DOCTOR (FAITH)


SINOPSIS :
This drama shows the romance between a warrior from the ancient times and a female doctor from the modern times, their love transcending time and space. It will also tell the story about the process of making a true king.
Yoo Eun Soo (Kim Hee Sun) is a 33-year old plastic surgeon in the year 2012. She was originally a general surgeon, but quickly found that it was an overworked, under-paid profession and jumped ship to plastic surgery. Her dream is to someday open her own practice. But one day, Choi Young (Lee Min Ho) kidnaps her and takes her back to the Goryeo era because needing her medical skills. Their love story spans centuries but also warring beliefs. He gave up on love to be an unflinching warrior.







Layaaann~ K bye

Wallahua'lam

Saturday, September 22, 2012

31 OGOS 2012

Assalamualaikum w.b.t

Cerita ni dah lama, cuma malas nak mengarang. Tapi sekarang mood nak mengarang tu tetiba je datang.. Haha. Ni cerita 31 Ogos yang lalu. Sempena hari Kemerdekaan, saya dan En.Hubby join perarakan geng-geng motor besar kat Raub. 

Seawal pukul 6 pagi kami bertolak dari temerloh, sebab majlis start pukul 8 pagi. Lebih kurang dalam pukul 7 pagi kami dah sampai Raub, berkumpul kat Ibu Pejabat Polis Daerah Raub. Tepat pukul 8 pagi majlis bermula. Okey, jom kita layan gamba ^^

Masing-masing nampak macam excited!! hehe..
 
Sebahagian geng-geng motor yang baru sampai pagi tu.. ^^

Nampak tak En.Hubby nun jauh di sana?? Bukan main happy dia borak-borak ngan member-member dia. Bini dia ni ditinggalkan sorang-sorang layan handphone.. T___T
 
Masa ni ngah sibuk susun-susun motor ikot color kot..

Dah siap susun. Tengok lah, motor En.Hubby paling depan, jadi leader. Hahaha~ Sebab En.Hubby je yang bawak bini *maklumlah, takleh berenggang lama..ikot je ke mana pi*, so kena duk depan lah..hahha~
 
Owh..motor mu motor ku juaaaaa~ ngee =P
 
Bersedia untuk berlepas.. En.Hubby eksaited nak amek gambar masa ni. Dah elok-elok duk atas motor, terpaksa turun balik. Gambar punya pasal.. Haaaddoooiiihhh!! >o<

Perarakan ni kejap jer. Tak sampai 5 minit dah sampai dataran. Sengih-sengih pandang orang-orang besar yang berdiri atas pentas tu, lepas tu habiiiiiiiiiiiiiiiisssss!! Kejap sangat...hoho
 
Saya & En.Hubby - selepas perarakan -

 
Saje posing-posing!! hahhaha~ *koya je lebih*

Sepatutnya lepas perarakan kena join majlis tu..dengar ceramah bagai. Tapi disebabkan En.Hubby kerja, kena standby kat rumah, kot-kot hospital call, so kami terus je balik temerloh. Pukul 10 lebih camtu, kami dah sampai rumah. Tu je lah cerita nya.. takde menarik sangat pon.. hehe~ ^^

K, daaa..


Wallahua'lam






Friday, September 21, 2012

MENU LUNCH

Assalamualaikum w.b.t

Rasa macam lama tak update blog..hahaha..takde idea la nak mengarang, lagi pun bukan ada orang yang nak baca pun kan..hahaha *perasan je lebih*. Sepanjang 2 bulan ni just blogwalking je kat blog-blog "meletop pom pom". Saya suka follow blog resepi. Sejak jadi housewife ni, asik duk ngusha-ngusha resepi. Macam-macam nak try masak..masak itu la..masak ini la...hahaha~ Seronok sebenarnya masak ni. Lebih-lebih lagi kalau ada yang makan..semngat nak masak tu membuak-buak.. *okeyh...tao over!! haha*

So, bila cerita pasal resepi ni, saja nak kongsi menu lunch saya dan En.Hubby untuk hari ni. Masak simple je. Malas nak masak yang complicated tu. Hajat di hati, ingatkan nak masak ikan cencaru bakar, tapi bahan-bahannya pulak tak cukup. Gi 'godek-godek' peti ais, yang ni je mampu masak nya. K la, taknak cerita panjang-panjang, jom layan gambar!! ^^

 Menu lunch :
1) Ikan merah masak lemak cili padi
2) Ayam & sotong goreng tepung
3) Ayam goreng kunyit dengan kacang buncis

Banyak ke?? Hahaha.. Biasa-biasa je. Masak dalam kuantiti yang sedikit. Tu yang boleh pelbagaikan sikit lauk tu. Korang nak resepi ke?? Haha..ofkos la korang taknak kan. Menu camni siapa-siapa pon boleh buat. Kacang je ni. Betol tak??!! Tapi takpe lah.. Saya bagi juga resepi ni, maybe lain sikit dari korang nyer resepi kan..hehe..sekadar berkongsi!! "Sharing is caring" kan ^^

IKAN MERAH MASAK LEMAK CILI PADI

 Bahan-bahan :
Ikan merah (2 slices)
Cili padi - 10 biji
Kunyit hidup - 3 cm
Serai - 1 batang
Santan - 1 kotak kecil
Asam keping - 1 keping
Kentang - potong 4
Garam

Cara-cara:
1) Cili padi dan kunyit ditumbuk lumat.*kalau takde lesung batu tuh, korang boleh blend je*
2) Satukan semua bahan dalam periuk kecuali garam dan kentang.
3) Jerang periuk atas api sederhana
4) Biarkan ia menggelegak dan masukkan kentang dan garam secukup rasa.
5) Pastikan ikan masak sebelum api ditutup dan kentang nampak lembut.
6) Tadaaaaaaaaaa...sedia untuk dihidang.

AYAM MASAK KUNYIT DENGAN KACANG BUNCIS

 
Bahan-bahan :
Ayam - dipotong dadu
Kacang buncis
Bawang besar - 1 labu (di mayang)
Bawang putih - 1 ulas (di mayang)
Cili merah - 1 biji (di mayang)
Garam

Cara-cara :
1) Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit. 
2)Panaskan minyak dan goreng hingga masak. Ketepikan ayam goreng.
3) Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga naik bau. 
4) Masukkan sedikit garam.
5) Masukkan kacang buncis
6) Masukkan ayam yang dah digoreng tadi.
7) Masak lebih kurang beberapa minit, lepas tu siap untuk dihidangkan.

AYAM & SOTONG GORENG TEPUNG

 
Bahan-bahan :
Ayam
Sotong
Tepung Bestari

Cara-cara :
1) Basuh ayam dan sotong sehingga bersih
2) Masukkan sedikit tepung bestari kedalam bekas yang berisi sedikit air, sehingga nampak sedikit pekat.
3) Kemudian masukkan ayam dan sotong ke dalam bekas tadi (sehingga tenggelam ayam dan sotong tu)
4) Perap lebih kurang 30 minit
5) Kemudian letakkan tepung bestari dalam bekas *Ni yang lain tao..bukan tepung yang guna untuk perap tu eh..hehe*. Gaulkan ayam dan sotong, satu persatu, kedalam tepung.
6) Panaskan minyak dan goreng ayam dan sotong tadi sehingga masak.
7) Sedia untuk dihidangkan.

Siap masak lebih kurang dalam pukul 3 petang. En.Hubby balik kerja pukul 4 *sepatutnya habis kerja pukul 3..kena extend la tuh..ramai patient gamaknya kat hospital uh*. Lepas makan, tetiba En.Hubby masuk dapur *masa tuh saya ngah cuci pinggan*, En.Hubby  cakap "sedap..pandai sayang abang masak". Waaaaaaaahhhh!! Hati berbunga-bunga. Dalam masa yang sama malu la bila kena puji ni.. hahahha~ Ni dah kali ke berapa ntah En.Hubby cakap camtu, dan berapa kali jugak la rasa cam berbunga-bunga.*owh...dah koya lebih ni* =P

Ok lah..rasa macam lama pulak menaip nyer. Saya suka cuba resepi-resepi ni, ternampak je dalam internet, terus nak try. Haha~ Lain kali, saya share resepi lain pulak okey!! Daaa..






p/s : Kalau rasa agak-agak kompius atau tak faham apa yang saya tulis tu, boleh tanya..takde masalah..hehe ^^

Wallahua'lam

Saturday, August 25, 2012

LUAH PERASAAN SEDIH!!

Assalamualaikum w.b.t

Mesti tertanya-tanya, awat sedih pulak. Raya sepatutnya happy la kan. Kenapa ye? Sedih sebenarnya tengok manusia zaman sekarang ni. Maksiat berleluasa. Anak-anak muda sekarang ni macam dah tak tahu hukum agama, tak tahu halal haram, tak tahu dosa pahala. Sedih tahu tak!! 

Lelaki bersentuhan dengan perempuan bukan mahram, hukum nya HARAM!! Dosa besar!! 

Kalau nak sangat sentuh, kawen je terus.. tunang pun tak menghalalkan sesuatu hubungan. So jangan melebih-lebih, peluk sana sini.. Haih!!


Saya taknak lah komen lebih-lebih, nanti tak pasal ter'mengumpat' dan otometik dapat dosa free.. K bye







P/s : Saya bukan nya baik sangat tapi at least saya tahu juga halal haram, dosa pahala.. Ilmu agama takde lah semantap mana pon, tapi saya bersyukur at least saya ada juga ilmu agama *terima kasih kat mak abah yang hantar saya ke sekolah agama sampai la universiti*


Wallahua'lam

Tuesday, August 14, 2012

SEMALAM YANG SANGAT PENAT!! @_@

Assalamualaikum w.b.t

*sorry, entry ni takde gambar..ayat semata-mata. So, maybe agak boring sikit..hehe*

Semalam punya cerita, fuuuuhhh!! Tersangatlah penat. Jalan-jalan pusing satu Sogo dan jalan TAR. Cari barang keperluan raya la *lagi 4/5 hari nak raya ni..cepat betol masa berlalu*

Sampai je kL, park kereta kat stesen LRT bandar tun razak, kami naik public transport je ke Sogo. Kalau nak redah kL naik kereta, kompem sangkut jem *tengah hari masa tu*. Sampai je stesen Bandaraya, kami menuju ke Kamdar dulu..nak beli dan tempah langsir rumah. Penat round cari langsir, tak banyak yang berkenan..pastu takde color yang sesuai. Last-last beli langsir untuk ruang 'family hall' je.. *langsir bilik tidur takde lagi..haish!!*

Da penat cuci mata kat kamdar, next!! cari tudung raya.. Mula-mula pi kedai tudung Ariani..masuk je kedai tu, tak sampai 5 minit keluar balik. Harga tudung mahal giler wokeeeyyhh..even after less. *saya bukan nya anak orang kaya, sanggup beli tudung harga yang mencecah 'ratus'*. Nak beli 4 tudung, mahu tak habis duit rm4o0+, uuiiissshh!! Bagi saya tu membazir. Beli tudung murah takpe, asal tutup aurat, tu lagi penting. Last-last cari tudung kat kedai2 biasa kat jalan TAR tu je. Beli la 4 tudung kat satu kedai tu *setelah penat mencari kat beberapa kedai tudung..banyak tak berkenan dan takde color yang saya nak*. Beli tudung je habis dalam RM129. Ok la tuh.. Satu tudung harga +/- RM 35. Saya berkenan dan berpuas hati. En.Hubby pun suka.. Mana tak nyer, penat da jalan, layan bini dia yang cerewet pilih tudung..hahaha :-P

Then, destinasi seterusnya kembali ke sogo. En.Hubby nak cari bekas nak letak kuih raya/kerepek. Pusing nye pusing satu level uh, susah nak cari yang berkenan. Yang satu set uh, semua tak berkenan di hati..pastu bekas tu kecik2 *berapa ketul la kerepek boleh letak dalam uh..huu*. Lastly kami decide beli ala carte je, 6 bekas dan talam ukir-ukir warna keemasan..sangat cantik!! *nanti ada gamba saya upload sini k*

Sangat penat. Lebih kurang kol 5 lebih kami balik. Sampai kat parking kereta pukol 5.30 petang.. En.Hubby tido jap dalam kereta *lebih kurang setengah jam*, pastu singgah masjid solat. Pastu teros balik rumah. Duk sekejap je, da buka puasa. Lepas je solat magrib kami berdua da 'KO' atas katil. Penat!! *memang tak gi teraweh la malam semalam...wallaweehh!! @_@* Sedar tak sedar pukol 3 pagi...huwaaaaaa~

En.Hubby lagi la penat. Dah la kelmarin on-call tak dapat tidur. Balik kerja terus siap-siap balik kL. Kesian dear!! Huu~ *malam semalam En.Hubby demam sudeeeyy..terpaksa la telan 2 biji panadol sahur tadi*

Cukup la cerita semalam.. Penat dah mengarang. Nak sambung tido. Daaa~

Wallahua'lam

Monday, August 13, 2012

SYURGA

"Syurga isteri di bawah telapak kaki suami. Kalau suami tak redha, neraka jahanam la jawabnya..jangan duk berangan nak masuk syurga, bahkan bau syurga pun tak dapat.''

Astaghfirullah.. Na'uzubillah!!

Kuharapkan redha-Mu, ya Allah..dan redha suamiku. Jadikan aku sebaik-baik isteri untuk suamiku.. T__T

Wallahua'lam

Friday, July 27, 2012

TIP 2 : SANGGUP MENJADI PAHLAWAN


Buku : 60 Tip Menjadi Isteri Cantik & Solehah
Penulis : Siti Aminah Ismail




RASULULLAH s.a.w berkata,

"Wahai Ummu Saad, terima dan sampaikanlah khabar gembira kepada keluarga mereka, orang yang terbunuh itu saling berteman di dalam syurga, dan mereka semua memberikan syafaat untuk keluarganya."


Kata- kata ini ditujukan kepada Kabsyah binti Rafi' bin Muawiyah bin Ubaid bin al-Abjar al-Ansyariyah al-Khudriyah. (Thabaqat Ibnu Saad, 8/37; al-Isti'ab, 4/383; Usdul Ghabah [7230]; al-Istibshar, ms.129)


Beliau adalah seorang ibu yang memutuskan setiap perkara dengan hukum Allah s.w.t. Anak beliau adalah penjaga Rasulullah semasa Perang Badar, pemegang panji daripada golongan Ansar, serta salah seorang ahli Majlis Syura Rasulullah ketika itu. Anak beliau ini digelar As-Siddiq, orang yang kedua mendapat gelaran itu selepas Abu Bakar. Anak beliau juga menjadi wakil Rasulullah ketika Perang Buwath. Kelebihan ibu ini turut diakui oleh Ibnu Saad dengan berkata,

"Orang yang pertama berbaiat (memberi sumpah setia) kepada Rasulullah adalah Ummu Saad iaitu Kabsyah binti Rafi' bin Ubaid, Ummu Amir binti Yazid bin As-Sakan dan Hawa' binti Yazib bin As-Sakan."


Semasa Perang Badar, beliau meniupkan semangat kepada anak beliau, Saad bin Muadz dan Amru bin Muadz, agar berangkat dan berjihad kerana Allah, dengan sebenar-benar jihad. Semasa Perang Uhud pula, Ummu Saad terlibat secara langsung bersama beberapa Muslimah yang lainnya. Berita kekalahan tentera Muslimin dan gugur syahidnya anak beliau, Amru bin Muadz sampai ke pengetahuannya. Namun, berita-berita itu ternyata kurang penting kepada ibu ini berbanding keselamatan diri Nabi. Beliau bersegera ke medan perang bagi melihat dengan matanya sendiri, keadaan dan keselamatan Rasulullah.


Saat itu juga, beliau memanjatkan puji dan syukur kepada Allah seraya berkata,

"Selagi aku melihat engkau dalam keadaan selamat, maka musibah ini (kematian Amru bin Muadz) terasa sangat ringan."



Di saat Perang Khandaq meletus, Rasulullah s.a.w mengarahkan para Muslimah dan kanak-kanak yang turut serta, berlindung di dalam benteng Bani Haritsah yang sudah siap dibina. Turut berada di situ adalah Aisyah yang digelar Ummul Mukminin dan Ummu Saad. Aisyah berkata Saad bin Muadz pergi menyertai pasukan perang dengan mengenakan baju besi yang pendek, sehingga seluruh tangannya terdedah. Ummu Saad menasihati anaknya agar bersegera supaya tidak ketinggalan walau sesaat pun bagi mendampingi Rasulullah. Beliau tidak henti-henti menasihati dan meniupkan semangat jihad kepada anaknnya. Beliau berkata,

"Wahai anakku, cepatlah berangkat. Demi Allah, engkau sudah terlambat."


Dalam peperangan itu, Saad terkena anak panah yanv dilemparkan oleh Hibban al-Urqah. Anak panah itu memutuskan urat yang hampir dengan mata kakinya.


Saat itu, Saad sempat berdoa kepada Allah s.w.t dengab doanya yang sangat masyhur,

"Ya Allah sekiranya Engkau masih mahu peperangan melawan Quraisy ini berlangsung, panjangkanlah usiaku supaya aku dapat menyertainya. Tidak ada kaum yang suka aku perangi kerana Engkau, selain daripada kaum yang sudah menyakiti Nabi-Mu, mendustakan dan mengusirnya. Ya Allah sekiranya Engkau mengizinkan kami berperang dengan mereka, maka jadikanlah mati syahid untukku dan janganlah Engkau uji aku sehingga aku berasa senang kerana dapat mengalahkan Bani Quraizhah."


Ternyata Allah memakbulkan doa Saad bin Muadz. Yahudi Bani Quraizhah kemudian melanggar perjanjian yang sudah dimeterai bersama Nabi. Keputusan menghukum Bani Quraizhah diserahkan kepada Saad bin Muadz. Beliau memutuskan agar kaum lelaki Bani Quraizhah dibunuh, manakala kaum wanita dan kanak-kanak dijadikan tawanan. Sebaik-baik sahaja urusan Bani Quraizhah selesai, luka pada kaki Saad semakin parah dan akhirnya beliau meninggal dunia. Sekali lagi Ummu Saad diuji dengan kehilangan anak. Jasad Saad diusung dan dikebumikan di Baqi'. Kesedihan Ummu Saad terpancar jelas pada wajahnya.


Lalu Rasulullah s.a.w menghiburkan beliau dengan berkata,

"Adakah air matamu tidak dapat dibendung dan apakah kesedihanmu tidak dapat dihilangkan? Sesungguhnya anakmu adalah orang pertama, Allah tersenyum kepadanya dan Arasy bergoncang kerana kematiannya." (Siar Alamin-Nubala', 1/293: Thabaqat Ibnu Saad, 3/434; Majma' Az-Zawa'id, 9/309)


Hatinya gembira dengan perkhabaran Nabi. Beliau hanya mengharapkan pahala di sisi Allah dan Rasul-Nya atas kematian kedua-dua anaknya sebagai syuhada, apatah lagi setelah mengetahui ketinggian mertabat seorang syahid. Beliau mendahulukan cintanya kepada Allah dan Rasul berbanding perkara lain, walaupun perkara itu sangat berharga kepada manusia lain, seperti harta dan anak-anak. Di atas sifatnya ini, beliau layak mendapat khabar gembira daripada Allah dan Rasul-Nya, sebagai penghuni syurga.Ummu Saad menerima khabar itu sewaktu berakhirnya Perang Uhud. (Al-Maghazy, 2/315-316; as-sirah al-Halabiyah, 2/545-546)

Ketika Nabi mengetahui gugurnya Amru bin Muadz bersama sebelas syuhada lain di medan Uhud, beliau lantas berkata,

"Wahai Ummu Saad, terima dan sampaikanlah khabar gembira kepada keluarga mereka, orang yang terbunuh itu saling berteman di dalam syurga, dan mereka semua memberikan syafaat untuk keluarganya."

Nabi turut mendoakan Ummu Saad dengan doa yang istimewa,

"Ya Allah, singkirkan kesedihan dan ringankanlah musibah mereka. Berilah pengganti yang baik kepada orang yang mereka tinggalkan."

Daripada Anas bin Malik, Rasulullah pernah berkata,

"Barang siapa yang sabar dan ikhlas mencari pahala kerana kematian tiga orang anaknya, maka dia akan masuk syurga."

Seorang wanita yang berdiri bertanya,

"Bagaimana dengan dua orang anak?"

Nabi kemudian menjawab,

"Begitu juga dengan dua orang anak." (Hadis riwayat al-Bukhari, Muslim, at-Tirmidzi, an-Nasaei dan Ahmad)

Semoga keikhlasan dan kesabaran Ummu Saad mendidik anak-anaknya sehingga menjadi pendamping utama Rasulullah di medan dakwah dan jihad, menjadi contoh kepada ibu kaum Muslimin hari ini, supaya mereka menjadi pahlawan yang sebenarnya.


Wallahua'lam

Wednesday, July 25, 2012

TIP 1 : SANGGUP BERKORBAN

Buku : 60 Tip Menjadi Isteri Cantik & Solehah
Penulis : Siti Aminah Ismail


PENGORBANAN seorang wanita amat dihargai oleh Allah dan rasul-Nya. Cuma kita mungkin kurang mengetahui kelebihan yang dikurniakan itu.

Sehinggakan hari ini, ada wanita islam mencari pengiktirafan selain daripada agama kerana berasa pengorbanan mereka tidak dihargai. Malah ada yang turut menuntut persamaan hak seperti di Barat.

Apa yang berlaku ini bukanlah salah mereka semata-mata. Masyarakat Muslim lain turut bertanggungjawab kerana kita dianugerahkan Allah dengan tugas kenabian, bagi memberi harapan dan bimbingan kepada manusia lain.

Allah berfirman :

"Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada kedua ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata 'ah', dan janganlah engkau menengking mereka, tapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia.

Dan rendahkanlah dirimu kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah : Wahai Tuhanku! Kasihanilah mereka berdua sebagaimana mereka telah memelihara dan mendidikku semasa kecil."

(Surah Al-Israa' : 23-24)

Allah memerintahkan agar manusia berbakti kepada ibu bapa dan mentaati mereka. Bagi wanita yang belum berkahwin, ketaatan mereka adalah kepada kedua ibu bapa. Apabila mereka berkahwin, ketaatan itu berpindah kepada suami mereka. Menyakiti hati mereka , adalah dosa yang amat besar.

Ismail ibnu Umaiyyah berkata ada seorang lelaki meminta nasihat daripada Nabi s.a.w. Kata lelaki itu,
"Wahai Rasulullah, berilah aku wasiat."
Rasulullah menjawab,
"Janganlah engkau menyekutukan Allah dengan sesuatu, sekalipun engkau dibakar ataupun dibelah dua."
Lelaki itu berkata lagi,
"Wahai Rasulullah, tambahkanlah."
Rasulullah menjawab,
"Jangan engkau minum khamar (arak), sebab khamar itu adalah kunci segala kejahatan."
Lelaki itu meminta lagi,
"Wahai Rasulullah, tambahkanlah untukku selain itu."
Rasulullah menjawab,
"Didiklah keluargamu dan berilah mereka nafkah mengikut kemampuanmu, dan janganlah engkau mengangkat tongkat (lisan)mu tetapi buatlah agar mereka takut kepada Allah."

(Hadis Riwayat Imam Ibnu Majah)

Wallahua'lam

60 TIP MENJADI ISTERI CANTIK DAN SOLEHAH

Assalamualaikum w.b.t 

Salam ramadhan untuk semua. Hari ni dah hari ke 5 kita berpuasa. Alhamdullilah, masih diberi peluang untuk bertemu dengan bulan mulia ni.. So far, macam mana puasa? Ok? Hehe.. Tadi duk 'belek-belek' rak buku, tiba-tiba terjumpa satu buku ni. Dah lama dah beli, tapi takde peluang nak baca.


Ni lah buku nya.. "60 Tip Menjadi Isteri Cantik & Solehah"
Penulis : Siti Aminah Ismail
Wanita adalah kunci kebaikan kepada sesuatu umat. Wanita bagaikan batu-bata yang berperanan membangunkan generasi manusia. Apabila kaum wanitanya baik, maka baiklah suatu generasi. Sebaliknya apabila kaum wanita itu rosak, akn rosak pulalah generasi itu.

"Wanita yang bijaksana mampu mengubah sahara yang gersang menjadi taman yang segar menghijau."

Saja nak kongsi ngan isteri-isteri dan bakal-bakal isteri kat luar sana. Buku ni adalah himpunan tip bagi membantu para isteri menjadi muslimah yang hebat untuk dirinya, keluarga dan orang disekelilingnya. Enjoy reading keyh!! ^^

Wallahua'lam

Saturday, July 14, 2012

HAPPY 6th MONTHIVERSARY!! ^^

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, syukur pada-Nya. Sudah enam bulan kami mendirikan rumah tangga. Moga rumah tangga kami akan kekal bahagia sampai bila-bila.*Lurve*


Coretan Untuk Suami Tercinta

Wahai Suamiku,

Terima Kasih kerana memilih aku untuk menjadi isterimu.
Mengambil tanggungjawab untuk menjaga aku daripa ibu bapaku adalah
satu pengorbanan yang sangat besar buatku.
Doakanlah agar isterimu ini menjadi seorang yang tahu berterima kasih
dan membalasi kebaikan darimu. Moga-moga aku dari kalangan wanita
yang pandai memberi harga kepada seorang yang bernama suaminya.

Wahai Suamiku,

Membina rumahtangga adalah satu jual beli yang mencabar sekali. Dunia
perniagaan ini penuh dengan untung dan rugi. Jatuh dan bangun, aku
belum pasti. Apakah aku pandai bersikap di waktu-waktu mendapat
untung, aku belum pasti. Dan lebih-lebih lagi aku tidak dapat
berjanji bahawa aku mampu menghadapi saat-saat yang merugikan.

Aku takut wahai suami,melihatkan berapa ramai isteri-isteri yang
bermusuh dengan suami yang dicintai dihari-hari mereka di uji Tuhan.
Sehari sebelum, diwaktu nikmat, mereka ketawa ria, tapi hanya
besoknya mereka dilanda ujian yang membawa perceraian. Rasulullah kan
sudah beritahu; "..didalam Neraka ramai wanita kerana penyakit kufur
nikmat".

Aku merayu padamu wahai suami,

Tolong doakan wahai suami, supaya isterimu adalah seorang yang boleh
memaafkan, taat setia dan sabar serta syukur nikmat. Moga-moga
rumahtangga kita ini ialah masjid yang menaungi jemaah islamiah,
tapak kepada ummah.

Akhirnya wahai suami, aku pohon izinmu untuk ikut memperjuangkan agar
rumahtangga ini benar-benar menjadi masyarakat islam contoh kepada
generasi masa kini


Wallahua'lam

Thursday, July 12, 2012

OWH DURIAN..

Assalamualaikum w.b.t

Sekarang musim durian. Rata-rata kedai buah kat sini, penuh ngan durian..bertingkat-tigkat plak susun durian. Memang saje je depa ni buat saya 'terliur' tengok durian uh. *errkkk, banyak nye word 'durian'. Each statement ada!!* Lepas tu, mula lah perut ni mengidam nak makan durian...hahahaha~ *no hidden meaning keyh!!*

Petang kelmarin, lebih kurang pukul 6 petang kot, En.Hubby tetiba je ajak keluar pi beli durian.. *Yay~ akhirnya!!* Tak fikir panjang terus pakai tudung ekspres, T-shirt, cardigan labuh dan jeans, memang santai habis, pi pasar beli durian. 


[Saje nak inteprem..haha~ Masa ni ngah tunggu En.Hubby settlekan kerja dia kat bank kejap. 
*sempat lagi begambo!! aiyaa~*] 

Sampai je pasar, memang rambang mata. Banyak wokeyh!! Harga pun boleh tahan mahal nya.Satu kilo boleh mencecah RM 20+. Fuhyooo~ Untung kot jual durian.

[En.Hubby ngah nego harga ngan tuan kedai..hehehe]

Lebih kurang 15 minit gak duk survey-survey, usha-usha, belek-belek durian, akhirnya beli gak 3 biji durian. Tiga je?! Cukup la tu, untuk kami berdua je nak makan. Beli banyak nanti tak habis, membazir...ye dak??! Tiga biji harga RM 53!! *Hamek kau...mahal giler!!*.

[Nasib baik isi durian ni sedap. Berbaloi la habis 50 hengget..memang sampai menjilat jari! Yum..yum] 

[Hadooyyaaiiii~ bnyak ni je?! Bagi saya, ni tak cukup..huwaaaa T___T]

Apa-apa pun, overall durian ni sangat sedap. Lain kali beli lagi...hahaha *kena korek tabung ni @_@*. Tak pun lepas ni kena tanam pokok durian depan rumah. Nanti senang, dah ade buah, petik je dari pokok uh... hahahaha *cam petik bunga je...hampeh!!*

[Owh, ni satey ayam dan daging. En.Hubby la tetiba teringin sangat nak makan satey. So belilah kat pasar uh. Rasa ok laaa...hmm]

K la...daa~

Wallahua'lam




Monday, July 9, 2012

RUMAHKU SYURGAKU!! ^^

Assalamualaikum w.b.t

Rasa macam lama tak update blog. Ni yang masalahnya bila 'temporary off blogging', nanti bila nak start balik mem'blogging' mula lah takde idea lah, busy dengan benda lain lah, malas lah...macam-macam alasan!! Baru lepas exam sebenarnya..tapi sekarang taknak cerita pasal exam. Nak cerita pasal 'rumahku'!! hehe~ Beberapa hari lepas, dah habis belajar kena lah angkut bawa balik semua barang-barang kat hostel tuh. Banyak giler wokeeyhh!! kena buat 2 trips kot.. Hohoho~ Bawa balik mana?! Ofkos lah bawa balik rumah 'kami'... Weeeeee~ ^^. Tersangat excited sebab lepas ni dah tak duk jauh-jauh dah ngan En.Hubby. Hari-hari ngadap muka En.Hubby terchenta ni.. *hahaha...gediks wokeyh!!*. Dah lama dah rumah ni menanti 'suri' nya. Dan alhamdulillah, semalam secara official nya, saya Nor Elya Farhana telak dilantik menjadi suri rumah sepenuh masa kat rumah ni. Hoooreeyy!! *tahniah...tahniah..^^*

Kawan-kawan....ni la rumah saya ^^

 
[Ni overall deko rumah.. Pemilihan color rumah, En.Hubby yang tentukan..hehe]
 
[Ni ruang tamu rumah kami. Simple je, tapi saya suka. *Sila abaikan langsir rumah uh. Langsir belum jahit lagi, ni amek je yang sedia ada kat rumah mertua..hehe*]

 
[Ni ruang makan. Nampak tak cermin besar kat dinding uh?!! 
Saya sangat-sangat suka wokeyh cermin tuh. Sangat besar dan boleh nampak seluruh badan kita. 
Tepi cermin uh, ruang dapur. *Time nak masak je, belek cermin dulu...hahahhaha*]
 
 
[Ni ruang dapur. Tak renovate pun lagi. Tunggu ada bajet dulu. 
Ruang masak agak kecik sikit, tapi ok lah, buat sementara waktu.
*sangat enjoy masak untuk En.Hubby, walaupun tak 'teror' sangat masak..haha*]

 
 [Ni pula ruang tangga. Nampak kosong. Takde idea lagi macam mana nak deko ruang tangga, nak bagi nampak simple tapi cantik.. Hmm~ *satgi nak ngusha En.Google*]

[Ni pula ruang tamu kat tingkat atas. Cukup lah satu sofa, satu TV, satu meja dan rak buku. 
Maybe nak tambah karpet satu. Hehe~ 
Yang tu master bedroom *gambar??!! Hohoho..mana boleh tunjuk tempat beradu kami..hahaha =P*]

1st day jadi fulltime housewife, sangat-sangat penat. Banyak benda nak kena buat. Masak, kemas rumah, kemas dapur, basuh baju, cuci pinggan mangkuk, lipat baju, setup bilik tidur.. Huwaaaa~T__T *ni lah 'padah'nya bila suri takde kat rumah*. Tapi saya enjoy sebenarnya buat kerja rumah ni, walaupun penat. 

Penat sekelip mata je hilang bila :

1. En.Hubby puji masakan saya *walaupun bagi saya kurang 'UUhhmM' sikit*
2. En.Hubby puji saya rajin dan pandai kemas rumah *rasa terapung-apung sekarang ni*
3. Tengok muka En.Hubby balik kerja, manis je...hehe *'zzzuuuuuupppppp'!! terus hilang penat!*
4.Fikir En.Hubby dah penat kerja, apa salahnya kalau saya penat sikit buat kerja kat rumah, lagi pun tu kan rumah kami..sape lagi nak tolong kemaskan kan..kan..kan *selagi ada masa free, nanti bila dah kerja susah!!*


Ok lah..rasa macam banyak pula membebel kat sini. Saya 'chow' dulu k, banyak lagi kerja rumah tak siap. Daa~

Wallahua'lam

Saturday, July 7, 2012

A MOMENT TO REMEMBER!! ^^

[Auto Published]

"Now and then it's good to pause in our pursuit of happiness and just be happy"
^^



I'm gonna miss u all, my dear friends..

"Thank you for being there for me through some of the most difficult time in my life,
Thank you for being genuinely happy for my success and good fortune, as if it were your own,
Thank you for forgiving my faults, and immature lapses in judgment and for tolerating my idiosyncrasies,
Thank you for the phone calls, notes, e-mails, and IMs of support when i was overwhelmed with life,
Thank you for being my friend always, not just when it was convenient,
Thank you for letting me vent, and trusting me enough to tell me what's bothering you,
Thank you for making time for me, even on your busiest days,
Thank you for not letting time or distance affect our friendship,
Thank you for being honest with me when I really needed you to be,
Thank you for asking how i'm doing, and actually wanting to hear the answer,
Thank you for hugs, smiles, inside jokes, and memories,
Thank you for understanding that I could never write a long enough blog post to express how much you all mean to me."

Thanks for everything

Especially to my group study (Syafina, Puteri, Wani, Bahiyyah, Siti dan Sakinah)
And also to all my Gen2 friends (USIM 2nd Batch)


Wallahua'lam