Monday, September 24, 2012

KARI IKAN MERAH

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni nye menu lunch, simple je..kari ikan merah. Resepi ni belajar ngan mak mertua. Ekceli seumur hidup saya *sebelum kawen*, saya tak pernah masak kari. Tapi sejak kawen ni, selalu gak la masak kari. Haiilllaaaa~ dah kawen ngan orang asal penang ni, kalau tak tahu masak kari, haruuuuuuuu~!! Hahaha..

KARI IKAN MERAH


Saja nak kongsi resepi, mungkin berbeza cara korang masak. Yang ni style saya masak yang telah di ajar oleh mak mertua saya. Jom kita layan........!!!

Bahan-bahan (2 orang makan):


Seperti dalam gambar laa!!

Ikan merah - 2 slices
Rempah kari ikan - 1 bungkus *penang mariiii..haha*
Bawang merah - 2 ulas (di mayang)
Bawang putih - 1 ulas (di mayang)
Halba campur - 1 sudu kecil
Asam jawa - 1 sudu besar
Santan - 1/2 kotak kecik
Bendi
Garam

Cara-cara :
1) Panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan halba campur sehingga layu/kekuningan.
2) Campur air ke dalam rempah kari, kemudian masukkan ke dalam periuk. Kacau dan biarkan untuk beberapa minit sehingga mendidih dan kari agak pekat sikit.
3) Gaulkan asam jawa dalam semangkuk kecik air *lepas tu buang la biji-biji asam jawa, amek air asam jawa je*, tuang air asam jawa dalam periuk. Biarkan sampai mendidih.
4) Masukkan ikan merah, santan dan garam. Biarkan mendidih, kemudian masukkan bendi.
5) Sedia untuk di hidangkan.





Senangkan masak kari ni?? Haahhahaha.. sesape yang nak mencuba resepi ni, selamat mencuba ye!! ^^ Daaaa~




Wallahua'lam

5 comments:

Jojoe said...

fuyooo..akak pun xsuka masak kari..pas kawin nnti rasanya xmasak gak kot.hahaha

eLyA said...

Yo lah tu...nt kalo pas kawen cik abg mintak masak kari, ha sile2 la korek balik entry sy k...hahhaha~ =P

Jojoe said...

okeh,,, kalo dia tetiba mengidam nk makan... tp ari tu dh tanya dia cakap dia xmakan kari sangat.so xmasak kari pun xpa...yahoooo..hahaha

eLyA said...

Hamboih!! Sonok dia eh.. Mentang2 la da nak kawen.. Weekkkkk~ =P

Jojoe said...

hahaha... sronok lerr... mcm org tu jugak time kawin dulu kan>heheheh